torsdag den 5. april 2018

Lysekronen før og nu

Lysekroner har historisk set været meget populære

Lysekroner har historisk set været meget populære, især som lyskilde i større sale som hotelfoyere, kirker, balsale, restauranter og lignende. I lang tid har lysekronen dog været en uddøende brugsgenstand, som heldigvis er ved at blive moderne igen, og som efterhånden kan købes mange steder, blandt andet hos Lampegiganten og lignende steder online. En lysekrone er kort sagt en dekorativ loftlampe med grene eller arme, som hver holder en pære eller et stearinlys. Lysekroner er ofte ornamenterede, og de kan være dekorerede med prismer af glas eller krystal, så de sender et brudt lys ud i rummet eller de kan have små lampeskærme.

Lysekronens historie

De første lysekroner så dagens lys i middelalderen, hvor de var forbedholdt de rige. Det var før elektricitetens opfinden, så disse lysekroner benyttede udelukkende stearinlys, og de var konstruerede som simple trækors, med en stage og et stearinlys for enden af hver arm.

Luksus og status

I 1400-tallet udviklede lysekronen sig, og dens form begyndte at antage mere komplekse former som ringe og kroner. Disse nye lysekroner blev især populære hos de kongelige, adelen, kirkens folk og de rigere købmænd. Det var derfor intet under, at lysekronen begyndte at symbolisere luksus og status, hvilket de til stadig gør lidt i dag. Efter reformationen blev mange lysekroner doneret til kirkerne, hvilket skulle sikre giveren et godt efterliv.

Gasoplyste lysekroner

Fra begyndelsen af ​1700-tallet, blev det normalt at se lysekroner i den voksende købmandsklasses hjem. Disse lysestager var støbt med lange buede arme, mange stearinlys og var ofte udsmykket på den ene eller anden måde. Man begyndte også at kunne producere billigere blykrystal, som var godt til at sprede lyset, og som hurtigt blev populært at have på lysekronens arme. I midten af ​ 1800-tallet blev det mere og mere almindeligt at bruge gas til belysning, og mange af de gamle lysekroner blev lavet om, mens de nyproducerede lysekroner kun kunne lyse med gas.

Elektriske lysekroner

I 1890′erne blev elektriciteten endelig opfundet, og mange lysekroner kørte derfor både på gas og elektricitet. Jo mere og mere udbredt elektricitet blev, jo mere gik man over til udelukkende at bruge elektriske lysekroner. Brugen af gas og elektricitet fjernede noget af lysekronernes luksusprægede symbolisme, og det blev mere normalt at se lysekroner i private hjem.

Lysekronen i dag

Lysekronerne har aldrig helt genvundet deres tabte status som værende et luksusgode, selvom man stadig ikke ser lysekroner særligt mange andre steder end i hoteller, teatre og resturanter. Til gengæld produceres der stadig lysekroner i alle afskygninger, både de klassiske i ædle metaller og krystal med stearinlys og de billigere elektriske udgaver i plastik og glas. Man kan endog få lysekroner med lampeskærme, og lysekroner med forskellige antal niveauer – jo større, jo mere ekstravagant. Lysekronen er altså på ingen måde uddød, men den er dog ikke så populær, som den egentlig fortjener.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar